tabmenu

tab

Serba Sedikit Tentang Bahtera Nabi Nuh

KRAWLERS | 1:54 AM | Best Blogger Tips

Di sebuah gunung yg sentiasa diselimuti salji yg terletak di Timur Turkey........ tersembunyi sebuah misteri 'berharga' yang berusia lebih 5000 tahun........ 

Peninggalan sejarah yg maha berharga itu bukan saja menarik minat para pengkaji sejarah malah pihak perisik US seperti CIA/KGB pun cuba menyelongkar sama....... 

Sedang orang2 Islam dudk berpeluh tubuh,langsung tak ambil tahu tentang The Great Noah Ark itu,pihak2 CIA telah menggunakan satelite dan pesawat 'Stealth' utk mengambil gambar objek yg terdampar di puncak gunung itu. 

Gambar2 itu telah menjadi 'rahsia besar~top secret' dan disimpan rapi dgn kawalan yg ketat bersama dgn 'rahsia2' penting yg lain di Pentagon. 

Sudah beratus2 org cuba mendaki Gunung Aghi-Dahl > yg bermaksud 
'Gunung Kesengsaraan'atau dgn nama petanya iaitu Mount Ararat.... 
Namun,hanya beberapa2 kerat saja yg berjaya.Yang sebahagian besarnya selebihnya hanyalah menjadi korban. 

Sahingga ke hari ini, Cuma ada beberapa orang pendaki shj yg berjaya sampai ke puncak Mt.Ararat dan dapat menyaksikan dgn mata kepala sendiri kesan artifak peninggalan purba yg 'mahaberharga' itu.Ada sesetengah pendaki dapat mengambil gambar. 

Apa yg masih menjadi tanda tanya,kesemua orang2 yg berjaya membawa balik gambar tersebut telah ditimpa berbagai2 bencana.Ada diantara mereka telah dibunuh dgn penuh misteri.Hanya semata2 kerana gambar tersebut. 

Memang ramai org yg telah mengambil gambar kesan sejarah 'Noah' itu telah mati misteri.... 

Soalnya sekarang,mengapakah 'kuasa2 besar' mahu merahsiakan gambar peninggalan lama itu dan menyimpannya di tempat2 rahsia tentera..?? 

Mengapa..?? 

Mengapa mereka tak mau mengesahkan bahawa peninggalan 'Noah' benar2 ada di puncak Mt .Ararat itu..??Pada masa yg sama mereka juga menafikan bahawa itu sebenarnya adalah The Great Noah Ark...?? 

Memang tak salah kalau korang tak caya..[aku sendiri pun pada mulanya..] kalau dikatakan The Great Noah Ark memang benar2 berada di puncak Mt.Ararat itu.Maklumlah kita semua nih,dikawal oleh media milik 'Yahudi'. 

By the way~ Pyramid Sphinx di Giza sendiri pun telah tertimbus dalam pasir selama lebih kurang 2000 tahun sebelum ijumpai,kerana selama itu orang menafikannya.. 

Samalah The Great Noah Ark tu pun.Ia tertimbus di bawah salji selama hampir 5000 tahun...dan selama 5000 thn itu jugalah isteri itu sedang menunggu masa utk dibongkar...!!! 

Sebnornya,zaman Nabi Noah AS dulu tidaklah seprimitif yg kita emua bayangkan. 

Hakikatnya pada zaman itu they all dah maju ke depan.Pengetahuan Sains mereka dah maju pada masa tuh. 

Di kaki Mount Ararat itu sahaja pun,Para Pengkaji dan Scientist Russia telah menemui lebih kurang 500 kesan artifak bateri 
elektrik purba yg digunakan utk menyadurkan logam.[..hari ini kita menggunakan karban & zink,bateri purba menggunakan tembaga 
dan besi..namun begitu ianya tetap boleh berfungsi dgn baik..] 

Ishh,kalau nak diikutkan ketererran orang2 zaman dulu,Huihh...banyak, Contohnya orang2 Minoan di Crete Island meninggalkan kesan pembinaan tokong yg menunjukkan betapa majunya keupayaan arkitek mereka.Mereka menggunakan batu susunan dalaman dan sistem pengudaraan hawadingin semula jadi. 

Baru2 ning di China,seorang mumia permpuan yg telah ditanam 2,100 dijumpai dengan badannya tidak jejas apa2.Apabila di x-ray,Saintist terperanjat dan ada yg garu kepala..mana tidaknya,makanan terakhir di dalam ususnya pun masih 
lagi tidak musnah.Sekarang punya teknologi pun tak boley nak 'awet' barang sampai acam nih...Ye,lah kita nak eksport manggis ke US pun pikir 7/8 kali. 

Orang2 Mayan mampu mengira tahun solar dengan tepat iaitu 365.2420 hari lebih tepat sebanyak 2/10.000 sehari...[..Ye lah,zaman dulu toksah duk kata calendar malah 
jam loceng tempurung pun tadak orang jual...!! ] 

Baiklah,mengikut kiraan ahli anstronomi secara berkomputer.Noah AS mula membina bahteranya pada tahun 2465 B.C dan hujan mula turun pada tahun 2345 B.C ... 

Rupa bentuk The Great Noah Ark itu sebenornya langsung tak sama dgn bentuk kapal laut hak duk ada ari nih..!!..kalau korang nak tau rupa bentuk "Noah Ark" sebenornya ialah 'sebijik acam > kotak kasut...!!!' 

Mengikut para pendaki yg pernah melihat "Noah Ark" di puncak Mt.Ararat itu ..Noah Ark memang sebuah bahtera besar yg cukup hebat. 

"Noah Ark" itu diperbuat drp spesis kayu purba yg memang sudah tidak ujud lagi di dunia nih.Ia diselaputi syelek,bebentuk 'kotak kasut'..tidak cantik, tapi sangat berfungsi. 

Ia telah dibina seluas 300 cubit X 50 cubit X 30 cubit.Utk pgthuan korang > cubit
itu adalah satu kiraan jarak panjang diantara siku dgn jari yg digunakan olh orang2 zaman dahulu.Aku rasa...kalau diambil 18 inchi bagi 1 cubit,bermakna panjang "Noah Ark" ini adalah lebih kurang 450 kaki,75 kaki lebar,45 kaki tinggi. 
[...agak2 aku laa...korang tryla congak sendiri balik..he,he.. ] 

Ada juga Para Pengkaji berpendapat,"Noah Ark" berukuran satu dan satu setengah padang bola.Bumbung bahtera itu pula adalah seluas 20 padang bola keranjang. Keluasan dalamannya cukup utk memuatkan 170 gerabak ketapi..[ KTM kut..?] 

Ia memerlukan sebanyak 9000 hingga 13000 batang balak utk membinanya. Dan dianggarkan seberat 4,100 tan. 

Hari nih terdapat lebih kurang 1,072,000 haiwan dari pelbagai spesis di dunia ini.Mengikut kajian Dr.Whitcomb,dianggarkan kira2 3,700 binatang mamalia, 8600 jenis itik/burung,6300 jenis reptilia,2500 jenis amfibia yg menaiki The Great Noah Ark itu.Berat kargo/muatan bahtera itu mungkin lebih kurang 24,300 tan. 

Dan saintist tak tahu berapa tan berat binatang yg berada kat dalam bahtera. Tapi,ini semua kiraan anggaran sahaja. 
Kalau The Great Noah Ark ini berada di Mt.Ararat ,dimanakah gamaknya ia dibina dan berapa jauhkah ianya telah belayar...??? 

Mengikut seorang pengkaji 'Noah Ark' ini,bahtera itu telah dibina disebuah tempat bernama Shuruppak,Iaitu sebuah bandar yg terletak di selatan Iraq. 

Jika ia dibina di selatan Iraq dan akhirnya terdampar di Utara Turkey..ini bermakna ianya telah ditolak arus sejauh 520 batu...[..aku 'agak' je..he,he..Alaa,korang semakla peta sama...] 

By the way,sesetengah dari peninggalan sejarah itu telah dijumpai.Sebuah 'anchor' purba yg besar telah ditemui di Khairouan,Tunissia.Menurut pengkaji.. sauh tulah yg digunakan olh 'Noah Ark' time nak landing kat puncak Mt.Ararat. 

Sebuah 'batu nisan' yg didakwa kepunyaan nabi Noah AS telah dijumpai di Mt.Lebanon di Syria.Batu nisan itu berukuran 120 kaki panjang...!! Pheww..!! [...gamaknya org zaman purba dahulu takdela size 'kecik2' acam kita hari nih kut..?] 
Wallahuallam. 

Pada tahun 1917,Maharaja Russia > Tsar Nicholas II telah menghantar sejumlah 150 org pakar pelbagai bidang yg terdiri dari jurutera/saintis/tentera.. ect dlm mencari dan menyelidik The Great Noah Ark itu. 

Pasukan ekspedisi itu mengambil masa selama satu bulan utk sampai ke puncak Mt.Ararat itu.Segala penat lelah mereka berhasil kerana akhirnya berjaya menemui 'Noah Ark' itu. 

Dalam keadaan tergaman,kagum mereka mengambil gambar sebanyak yg boleh. Pasukan Saintis Russia itu cuba mengukur size 'Noah Ark' dan didapati 'Noah Ark' itu adalah berukuran 500 kaki panjang,83 kaki lebar dan 50 kaki tinggi..[..bahagian selebihnya tenggelam didalam salji..] 

Hasil dari siasatan itu telah dihantar pulang kepada Tsar,malangnya belum pun sempat laporan siasatan itu sampai ke tangan baginda... Perang Bolshevik Komunist - 1917 meletus.Laporan itu akhirnya jatuh ke tangan General Leon Trotsky.. Sehingga sekarang masih lagi belum diketahui samada segala 'laporan siasatan' itu masih disimpan atau dimusnahkan.

Berikut adalah catatan seorang Pendaki dan Pengkaji "Noah Ark" di Mount Ararat. Banyak sungguh halangan utk mencari The Great Noah Ark.Saya dah daki banyak gunung lain di dunia dan saya dah daki Ararat nih sebanyak 13 kali sebelum berjaya. Saya cuma nak bagi tahu...."Mt.Ararat nih memang sebuah gunung yg meragut nyawa". 

Kalau dari sebelah selatan,Mt.Ararat ini adalah seperti kon air batu,dari sebelah berlawanannya pula terdapat sebuah lurah yg dipanggil "Lurah Ahora",terdapat dinding2 batu yg curam.Bahagian yg curam itu sememangnya sukar utk didaki. 

Mt.Ararat ialah sebuah gunung berapi yg telah meletus beberapa kali semenjak peristiwa 'banjir besar Noah" itu dulu.Puncaknya ditutupi dgn air batu seluas 17 batu persegi glasiar dan penutupan ke bawah ke paras 14,000 kaki.Semasa glasiar itu bergerak turun,ia juga membawa sama bekas kepingan lahar gunung 
berapi dan terjadinya batu runtuh. Memanjat dari arah air batu yg meluncur itu memng susah.Bermacam2 masalah akan timbul.Tanah runtuh,cuaca ganas,anjing srigala liar,beruang gunung beserta 
ular2 berbisa sering datang m'ganggu.

Ini adalah gambar-gambar yang berkaitan










 


Lau Suka Like Butang Comel

0 orang orang:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
WhAt LaLa Do?
Copyright@ segala keringat blog ini hak milik LALA