tabmenu

tab

Tutorial : Cara nak tambah gadget ke blog

KRAWLERS | 3:08 PM | | | Best Blogger Tips
subuh hari puas chat bersama ehem2.. tutorial tetap tutorial gakkan? Lala x pernah lupaka kamoo semua..(sengal)
okay tutorial ini juga untuk newbies yang baru nak membelai Blog. cara untuk tambah gadget/widget ke dalam blog anda.. here we start.

1. ikut langkah ini dahulu okay:

Dashboard => Design => Page Elements

2. selepas itu korang akan jumpe ini

ini page element LALA ..heee serabutkan??

3. selepas itu korang akan nampak box "Add a Gadget". click di situ.

Add a Gadget
4. korang akan dibawa ke kotak yang penuh dengan list - lish gadget yang latest macam ini.


5. mana gadget-gadget yang korang berkenan di hati, just click button + di tepi gadget itu. korang juga kena pastikan kegunaan gadget itu, jangan pakai ambik je. sebab jikalau terlalu banyak gadget/widget. ia akan memberatkan blog.(jadi pending) . so bijak memilih gadget.

6. sesudah korang pilih gadget itu.. korang boleh gadget itu ke tempat kosong yang korang suka.

7.korang boleh preview dahulu untuk tengok posisi gadget korang dalam blog. jikalau berpuas hati. boleh click save :D


senang jer kan??
so lepas nie boleh la korang hias blog korang dengan gadget sedia ada tanpa perlu pening kepala.. main dulu ngan gadget-gadget ini, nanti main gadget yang coding plak.. okay?? selamat mencuba.. C"ya




Lau Suka Like Butang Comel

0 orang orang:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
WhAt LaLa Do?
Copyright@ segala keringat blog ini hak milik LALA