tabmenu

tab

Tutorial : Cara nak settings Template Designer

KRAWLERS | 2:19 PM | | | Best Blogger Tips



salam... kul 5 pagi..rase teringin na buat tutorials...ni tutorial un newbies
senang je.. cara nak ubah setting template designer blog korang.. 
tutorial nie agak panjang ....bismillah skit.. mula!!


1. step awal skali ikut langkah - langkah ini :

Dashboard => Design => Template designer
2. Lepas tu, korang akan nampak features ni:

ini la blog template designer
3. Dekat Blogger template Designer ader 5 bahagian:
             A) templates          -tuka rupa blog korang
             B) background      -tukar background
             C) Adjust Widths  -tukar lebar main body dan sidebar
             D) layout               -bentuk post,widget,gadget,boleh diubah disini
             E) Advanced         -nak tuka tulisan,warna dan reka bentuk blog

A) TEMPLATES

ha.. kat snie.. ada 7 jenis template korang boleh pilih ikot cita rasa korang... ada byk jenis lagi.. usha law eak.. kat bawah nie adalah contohnya :

Dynamic views,simple,picture window,awesome inc

watermark,ethereal,travel
B) BACKGROUND

kat sini korang boleh tukar background korang ikot kemahuan korang

features background image



yang ini untuk ubah kedudukan background korang.. try la satu persatu.. kalau click di bulatan merah itu dia akan bawak korang ke sini..


disini dia ada menyediakan berpuluh background yang boleh digunakan
korang juga boleh upload background sendiri. janji pixel dia 1800x1600(atau lebih) dan size tidak lebih dari 300 Kb
             
C) ADJUST WIDTH

di sini.. korang bolej adjust kebesaran body blog korang dan side bar.. previewnya akan ditunjukkan dibawah kotak uw.. semakin besar pixel dia.. semakin lebar kotak blog korang

bentuk width ni tgk kepada settings "layout" korang juga
D) LAYOUT

layout nie ada kena mengena dengan Adjust width. ada 2 bahagian, body dan footer:


body korang boleh pilih kedudukan post body dan sidebar, manakala footer plak bhagian di bawah skali. selalunya ambik yang 1 skali lah lala cadangkan, tak serabut sangat

E) Advanced

ini part yang korang kena try sendiri.. first korang tgk dulu features dia okay.


korang kena rajin main2.. tp jangan salah main...heee .. tak tak.. gurau.. kat sini dia ada bagi banyak pilihan.. tuka warna text,warna background,border.. pergh.. lau citer leleh.. senang2 korang usha sendiri.. pengalaman sendiri meh...

4) biler dah siap korang godek2 ( ubahsuai) blog korang nie.. kena lah save.. cara nak save dia...

nampak kotak oren tu?? click yang itu ..tunggu 5 saat gitu.. pastu click back to blogger..


senang jer kan sebenarnya wat blog nie.. ini untuk settings pengguna biasa.. semoga berjaya.. lau ada kesulitan tinggalkan problem anda di shoutbox... c'Ya. lalala




Lau Suka Like Butang Comel

0 orang orang:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
WhAt LaLa Do?
Copyright@ segala keringat blog ini hak milik LALA